Top
DKolektiv -

Volonterski centar Osijek| Drugi na prvom mjestu| Mali kolektiv za veliki kolektiv| Vrline znanja| Energija srca

Nazovite nas :
+385 31 211 306
Uvod

Gong poziva sve građane i građanke Osječko-baranjske županije da u superizbornoj godini sudjeluju na radionici ,,Navigiranje morem informacija - Medijska pismenost 21. stoljeća”.

navigiranje-morem-informacija-u-izbornoj-godini-prijavi-se-za-edukaciju-u-osijeku
26. ožujak 2024.

 

Radionica će se održati u Osijeku, 6. travnja, u prostoru udruge Dkolektiv (Županijska ulica 11, prostor Društvenog ateljea, dvorišna zgrada).

Radionicom žele potaknuti građane i građanke na odgovornije, informiranije i aktivnije korištenje interneta i medijskog sadržaja. Građanima i građankama će, kroz tri sesije, pružiti znanja, vještine i alate s kojima će bolje razumjeti važnost medijske pismenosti te praktične načine njezine primjene.

Obrađujući teme medijske pismenosti, aktivne političke participacije, važnosti informiranja i uočavanja dezinformacija, sudionici i sudionice će steći praktične vještine kritičke evaluacije informacija, efikasnijeg navigiranja društvenim mrežama te otpornost prema neprovjerenim informacijama.

Opremljeni s ovim vještinama, polaznici i polaznice radionice će postati čimbenik pozitivne promjene javne sfere i uzdizanja kvalitete digitalnog diskursa.

Gong će nakon zaprimanja prijava odraditi selekcijski postupak i detalje radionice podijeliti s odabranim sudionicima i sudionicama. Program je, kao i osvježenja tijekom treninga, besplatan za sve.
 

Kako se prijaviti na radionicu?

Na radionicu se možete prijaviti do 2. travnja putem prijavnog obrasca, dostupnog OVDJE.

Broj mjesta je ograničen, tako da svoju prijavu pošaljite što prije!
 

Raspored radionice pronađite u nastavku:

10:00 – 10:15 Upoznavanje

10:15 – 12:15 Sesija 1: Aktivni građani: Važnost informiranja te kako se ono promijenilo s dolaskom interneta?

12:15 – 13:15 Ručak

13:15 – 14:15 Sesija 2: Informiranje u digitalnom dobu – Kako kritički prepoznati dezinformacije i AI sadržaj

14:15 – 15:00 Sesija 3: Primjena medijske i političke pismenosti u kontekstu superizborne godine

15:00 – 15:15 Evaluacija radionice
 

Radionicu će izvoditi Matej Mikašinović-Komšo, Gongov stručnjak za digitalne alate, Milica Bogdanović i Iris Knežević, Gongove koordinatorice edukativnih aktivnosti.

 

Ova se radionica organizira u okviru Adria Digital Media Observatory (ADMO). ADMO je multidisciplinarni centar za provjeru točnosti i istraživanje dezinformacijskih narativa u digitalnom okruženju, promoviranje i edukaciju o medijskoj i digitalnoj pismenosti - kako građana i građanki, tako i novinara i novinarki, kao i sudjelovanje u zagovaranju i implementiranju javnih politika od EU do nacionalne razine.

Hrvatsko-slovenski hub smješten je na Sveučilištu u Dubrovniku (UNIDU), dok u njegovom radu sudjeluju: Fakultet političkih znanosti u Zagrebu (FPZG), Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), Filozofski fakultet u Zagrebu (FFZG), Gong, N1 Televizija, Agence France Presse (AFP), Oštro i XWiki.
 


Članstvo u mrežama:

Upravljanje kvalitetom:

Financijski podržavaju:

ured-za-udruge
DKolektiv je korisnik organizacijske podrške u razdoblju 1.9.2022. - 30.4.2024.