Top
DKolektiv -

Volonterski centar Osijek| Drugi na prvom mjestu| Mali kolektiv za veliki kolektiv| Vrline znanja| Energija srca

Nazovite nas :
+385 31 211 306
Uvod

Društveni atelje nije samo prostor, on je i mjesto gdje se te priče događaju.

Faces of DAtelje predstavljaju lica i priče onih koji su obogatili prostor Društvenog ateljea.

faces-of-datelje-olena-sasa-grab
30. siječanj 2024.

Mi smo obitelj iz Ukrajine. Stigli smo u Hrvatsku u ožujku 2023. godine, kada je počeo rat. Došli smo s djecom, imamo dvije kćerke. U početku smo mislili da ćemo ostati samo dva mjeseca, no sada smo tu već gotovo dvije godine. DKolektiv nam je pružio prvu podršku u Osijeku, pomažući nam u procesu integracije s lokalnim stanovništvom. To nam je bilo izuzetno važno jer nismo znali jezik, što nam je otežavalo komunikaciju i razumijevanje.

Društveni atelje za nas znači druženje, otvorenost i podršku te svaki dolazak ovdje donosi nam sreću. Prvi put smo se susreli s Društvenim ateljeom na prvom Ukrajinskom Social Clubu. Kroz tu aktivnost smo se bolje upoznali s radom drugih organizacija u Osijeku te smo saznali bitne informacije o zdravstvu, zakonodavstvu, obrazovanju i zapošljavanju u Hrvatskoj. To je bilo mjesto gdje smo se mogli družiti, razgovarati i upoznati s drugim Ukrajincima i lokalnim stanovništvom, a druženja su imala i ulogu emocionalne podrške,  što nam je puno značilo. Ova druženja su bila korisna i za našu djecu, budući da su se djeca posebno teško prilagođavala nakon dolaska u Hrvatsku. Ova jednotjedna druženja uvelike su doprinjela našoj integraciji.

Posebno će nam ostati u sjećanju vrijeme koje smo proveli volontirajući kao interkulturalni medijatori u Društvenom ateljeu. Okupljali smo se sa skupinom volontera, sastavljenom od Ukrajinaca i domaćeg stanovništva, gdje smo zajedno razvijali komunikacijske vještine kako bismo bolje razumjeli izazove s kojima se suočavaju raseljene osobe, uključujući Ukrajince iz manjih mjesta u okolici Osijeka. Isto tako, uživali smo volontirajući s umirovljenicima u zajedničkom uređivanju dvorišta Društvenog ateljea. Bilo nam je ugodno, s obzirom na entuzijazam i dobro raspoloženje umirovljenika. U nekoliko prigoda, pridružili smo se i međunarodnim volonterima DKolektiva, pružajući im pomoć u prevođenju, što je bilo vrlo zanimljivo iskustvo za nas.

Društveni atelje je izuzetno pozitivno utjecao na nas. Osim što smo dobili obilje informacija važnih za svakodnevni život u Osijeku – od pravnih, jezičnih, financijskih do administrativnih – također smo upoznali mnogo novih ljudi. No, možda je najvažnije što smo ovdje pronašli druženje s drugima. Bez obzira na aktivnosti Društvenog ateljea, sada znamo gdje potražiti pomoć, postaviti pitanje ili jednostavno provesti vrijeme uz šalicu čaja i razgovor. Društveni atelje nam uvijek pruža dobrodošlicu, a ta otvorenost nije rezervirana samo za nas, već i za sve druge.

Međutim, ono što nas je najviše oblikovalo jest sudjelovanje u volonterskim aktivnostima. To iskustvo volontiranja, koje nikada prije nismo doživjeli, ostavilo je snažan dojam na nas. Sada osjećamo želju za još većim sudjelovanjem i pružanjem pomoći drugima. Volontiranje nije važno samo za one kojima pomažemo, već i za nas same. To je iskustvo koje obogaćuje svaku osobu.

 

Članstvo u mrežama:

Upravljanje kvalitetom:

Financijski podržavaju:

ured-za-udruge
DKolektiv je korisnik organizacijske podrške u razdoblju 1.9.2022. - 30.4.2024.