Top
DKolektiv -

Volonterski centar Osijek| Drugi na prvom mjestu| Mali kolektiv za veliki kolektiv| Vrline znanja| Energija srca

Nazovite nas :
+385 31 211 306

PoDcast Kolektiv audiovizualni je medijski projekt DKolektiva – organizacije za društveni razvoj, u kojem ćemo s relevantnim stručnjacima i praktičarima razgovarati o temama koje se dotiču svakodnevice, potreba, izazova i trendova vezanih za civilno društvo, ulogu i značaj organizacija civilnog društva za ukupni društveni razvoj, aktivno sudjelovanje građana, građanski odgoj i obrazovanje, volontiranje, socijalno uključivanje, lokalni razvoj i druge srodne teme.

Smatrajući kako se u mainstream medijskom prostoru nedovoljno otvaraju i promišljaju navedene teme, PoDcast Kolektiv osmišljen je kao dodatni sadržaj koji bi pomogao otvarati nove poglede, pitanja i perspektive.

Osim iznošenja poruka, iskustava i pitanja o nekoj problematici, želimo gledateljima i slušateljima ponuditi nekonvecionalne, drugačije uglove i ideje, primjere dobre prakse i nova saznanja. Podcast kao forma dopušta inovativne interpretacije i smjerove u kojima se može kreirati dijalog.

Prvi podcast na engleskom jeziku! Razlog tomu je što u njemu sudjeluju stručnjaci iz različitih dijelova Europe, preciznije iz Engleske, Portugala i Nizozemske. Suradnja je nastala tijekom provođenja projekta EU3Digital, a koji je bio usmjeren razvoju europskog okvira za digitalne kompetencije predstavnika organizacija civilnog društva i društvenih poduzeća. Izrađeni su bili online i offline materijali, alati za samoprocjenu i razvoj digitalnih kompetencija, ako vas nešto više zanima o tom projektu odite na stranicu eu3digital.com.

U ovom podcastu ćemo razgovarati s Tot Foster, istraživačkom suradnicom iz Centre for Voluntary Sector Leadership and Bristol University School of Education, Ademarom Aguiarom, izvanrednim profesorom s Fakulteta inženjerstva na Porto Universityju, i s Gerlinde Schmidt, projekt menadžericom Euclid Networka iz Haaga. 

Obradit ćemo teme digitalne transformacije, zašto je u današnje vrijeme potrebno strateški pristupiti digitalnim promjenama unutar organizacije, kako učinkovito koristiti digitalne alate, koji su sve rizici, o kakvim etičkim principima treba voditi računa i o drugim sličnim temama.

 

Video verziju podcasta možete pogledati OVDJE.

PoDcast Kolektiv ep.12: On the way to digital transformation / Na putu digitalne transformacije (Tot Foster, Ademar Aguiar, Gerlinde Schmidt)
00:00 00:00

Preuzmi epizodu

klikni za preuzimanje

Ljudska su prava iz povijesne perspektive relativno nov koncept, koji značajne kvalitativne pomake doživljava tek u protekla dva stoljeća. Ipak, jednostavno je za pomisliti kako je to dostatno vrijeme da se postigne stupanj ljudskih prava koji zadovoljava većinu, ako ne i sve građane.

Povodom proslave Međunarodnog dana ljudskih prava, u ovoj epizodi razgovarat ćemo o tome zašto to nije tako jednostavno te pokušati dati osvrt na trenutno stanje ljudskih prava u Hrvatskoj kao i odgovor što nam je činiti kako bismo ih promovirali. U tome će nam pomoći naše gošće, Tatjana Vlašić, zamjenica Pučke pravobraniteljice i Tina Đaković, organizacijska koordinatorica iz Kuće ljudskih prava Zagreb.

Video verziju možete pogledati OVDJE.

PoDcast Kolektiv ep. 11: Ljudska prava - stanje i perspektive (Tatjana Vlašić, Tina Đaković)
00:00 00:00

Preuzmi epizodu

klikni za preuzimanje

Veliki uspjeh zagovaračke inicijative Pravo svakog djeteta na školski obrok, kojega su pokrenule četiri profesorice s Pravnog fakulteta u Zagrebu, uključujući i našu današnju sugovornicu, omogućio je svakom djetetu u osnovnim školama besplatan obrok financiran iz državnog proračuna. Inicijativa je bila povod ovog razgovora, međutim, o zanemarenoj temi kao što je siromaštvo svakako ćemo progovarati u ovom podcastu u više epizoda, a započet ćemo s Oljom Družić Ljubotinom, predstojnicom katedre za teoriju i metode socijalnog rada pri zagrebačkom pravnom fakultetu koja se znanstveno i zagovarački bavi siromaštvom djece i mladih.

 

Video verziju možete pogledati OVDJE.

PoDcast Kolektiv ep. 10: Nevidljiva lica siromaštva i nejednakosti (Olja Družić Ljubotina)
00:00 00:00

Preuzmi epizodu

klikni za preuzimanje

Koliko mladi sebe vide dijelom ovakvih europskih procesa te koliko koriste mogućnosti koje im se pružaju? Kakve su mogućnosti mladih u Hrvatskoj i koliko je našim političarima i politikama uopće bitna tema mladih? Kako organizacije civilnog društva ovdje mogu pomoći?

Početak jeseni otvaramo s temom koja je zapravo aktualna cijele 2022. godine, temom mladih u Hrvatskoj kroz obilježavanje Europske godine mladih. Europska komisija donijela je službeni prijedlog da se 2022. proglasi Europskom godinom mladih, godinom u kojoj će se u poseban fokus staviti na aktivnosti organizirane na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini, a koje će obuhvaćati pitanja koja najviše okupiraju mlade, kao što su ravnopravnost i uključenost, mentalno zdravlje te kvalitetno zapošljavanje, pomoć mladima u nepovoljnom položaju iz ruralnih ili udaljenih područja itd.

Kako ne bismo duljili u uvodu, u prvoj u nizu budućih epizoda posvećenih mladima u ovom podcastu, razgovaramo s Leom Stakovićem, predsjednikom UO Mreže mladih Hrvatske i Maritom Grubišić-Čabo, asistenticom s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, čije su područje rada mladi i rad s mladima.

Video verziju možete pogledati OVDJE.

PoDcast Kolektiv ep. 9: Europska godina mladih (Leo Staković, Marita Grubišić-Čabo)
00:00 00:00

Preuzmi epizodu

klikni za preuzimanje

U ovoj ćemo epizodi razgovarati s predstavnicima novog sindikata naziva SKUPA – Sindikalni kolektiv udruženih prekarnih radnica i aktivista. SKUPA je osnovan 2021. godine kao udruženje koje okuplja radnice i radnike u organizacijama civilnog društva, a koje će organizirano pružati podršku u borbi za radna prava i dostojanstvene radne uvjete te unaprjeđenje rada civilnog društva u cjelini. S nama su Tena Bakšaj i Sven Janovski, predstavnici SKUPA, koji će nam približiti ciljeve i način funkcioniranja samog sindikata, o sindikalnim udruživanjima općenito i reći ponešto više o sebi i svom djelovanju u civilnom sektoru.

 

Video verziju možete pogledati OVDJE.

PoDcast Kolektiv ep. 8: SKUPA - sindikat za civilno društvo (Tena Bakšaj, Sven Janovski)
00:00 00:00

Preuzmi epizodu

klikni za preuzimanje

Sedma epizoda PoDcasta Kolektiv govori o miru i sudjelovanju građana. U ovoj epizodi nećemo se baviti ratom, niti analizirati geopolitičke okolnosti ratova, sadašnjih i bivših. Slušat ćemo o perspektivi koja često ostaje nevidljiva - onoj odozdo, o mirovnom radu, o nenasilnim metodama pomoći osobama koje su ugrožene ratom, o zaštiti ljudskih prava, o važnosti mira i nakon završetka sukoba. O tome i brojnim drugim pitanjima pričat će Nikica Torbica s Goranom Božičevićem, antiratnim aktivistom s bogatim iskustvom mirovnog rada od ranih 90-ih. Tada je vodio Volonterski projekt Pakrac, koji je djelovao u jednoj od ratom najrazrušenijih zajednica, a svoje je iskustvo dijelio i dijeli putem Mirovnih studija, MIRamiDA, brojnih edukacija, radionica, gostovanja i razgovorom sa svima koji su zainteresirani za temu mirovnjaštva. 

 

Video verziju možete pogledati OVDJE.

PoDcast Kolektiv ep. 7: Mir i sudjelovanje građana (Goran Božičević)
00:00 00:00

Preuzmi epizodu

klikni za preuzimanje

Šesta epizoda PoDcasta Kolektiv govori o temi suvremenog obrazovanja, obrazovanja za 21. stoljeće. O ulozi civilnog društva kao saveznika u promjenama u obrazovanju, građanskom odgoju i obrazovanju, programu Škola i zajednica i budućim kretanjima obrazovanja u Hrvatskoj razgovaraju Nikola Baketa, znanstvenik s IDIZ-a čija su područja istraživanja građanski odgoj i obrazovanje, politike visokog obrazovanja i promjene javnih politika i Nikica Torbica.

 

💬Nikola: "Nastavnici se često oslanjaju na udruge iz svojih zajednica i ističu ih kao svoje saveznike. Udruge mogu jako puno toga ponuditi i u velikoj mjeri surađuju sa školama. Nastavnici koji pohađaju razna usavršavanja koja organiziraju udruge jako im puno znače."

 

Video verziju možete pogledati OVDJE.

PoDcast Kolektiv ep. 6: Obrazovanje za 21. stoljeće (Nikola Baketa)
00:00 00:00

Preuzmi epizodu

klikni za preuzimanje

 

Godinu dana nakon razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i dalje izražavamo i apeliramo na solidarnost. Željeli smo dobiti svjedočenje dvije lokalne organizacije na pogođenom području, koje su i same oštećene potresom, kao i brojnim drugim preprekama koje su uslijedile. Kako su pronašle snage ostati podrška svojim sugrađanima i važan kotač oporavka i razvoja?

S nama su ovu epizodu Paula Raužan, voditeljica Agencije lokalne demokracije Sisak i Tamara Jovičić, predsjednica udruge IKS, a s s njima razgovara Lejla Šehić Relić.

 

Video verziju možete pogledati OVDJE.

PoDcast Kolektiv ep. 5: Preživjeti i ostati drugima inspiracija: uloga lokalnih organizacija godinu dana nakon potresa (Paula Raužan, Tamara Jovičić)
00:00 00:00

Preuzmi epizodu

klikni za preuzimanje

Klimatske promjene u posljednjih 50 godina postaju vrlo ozbiljna tema koju više ne smijemo i ne možemo ignorirati. Industrijske revolucije, širenje robe široke potrošnje i opći rast standarda života za sve veći broj ljudi imao je i negativnu posljedicu - nismo promišljali o međuodnosu našeg načina života i habitata. Zato je danas fokus međunarodne zajednice, makar na papiru, upravo na ovoj temi. A kako bismo malo više čuli o ovoj temi, kroz 4. epizodu s nama su naš vodeći znanstvenik za ovo pitanje, Dražen Šimleša sa Instituta Ivo Pilar, ali i Lucija Lauš, mlada aktivistica i pokretačica prosvjeda Fridays For Future u Osijeku. S njima razgovara Nikica Torbica.

 

Želja nam je, osim iznošenja poruka, iskustava i pitanja o nekoj problematici, gledateljima i slušateljima ponuditi različite uglove i ideje, primjere dobre prakse i nova saznanja. Podcast kao forma dopušta inovativne interpretacije i smjerove u kojima se može kreirati dijalog, stoga bi nam bilo drago da podržite našu novu inicijativu klikom na Subscribe na naš kanal, dijeljenjem sadržaja ili bilo kakvim feedbackom.

 

Uživajte u četvrtoj epizodi, sljedeće će izlaziti svakog prvog tjedna u mjesecu!

 

Video verziju možete pogledati OVDJE.

PoDcast Kolektiv ep. 4: Klimatske promjene: promjene u nama (Dražen Šimleša, Lucija Lauš)
00:00 00:00

Preuzmi epizodu

klikni za preuzimanje

Koliko smo kao društvo odgovorni? Što je osobna odgovornost, a što društvena odgovornost i u kakvoj su one korelaciji? U kakvoj su vezi odgovornost i demokracija? Koja je uloga OCD-a za razvoj odgovornog, uključivog i solidarnog društva? Koliko se danas i na koji način u javnosti progovara o odgovornosti?

Odgovore na ova i druga pitanja kroz razgovor će ponuditi Nikoleta Poljak i Jasenka Pregrad, psihologinja i psihoterapeutkinja, osnivačica Gestalt instituta, autorica i voditeljica UNICEF programa Stop nasilju nad djecom, vanjska predavačica na Zagrebačkom sveučilištu, urednica i autorica knjige Stres, trauma, oporavak, s bogatim iskustvom rada u javnom, privatnom i nevladinom sektoru. Želja nam je, osim iznošenja poruka, iskustava i pitanja o nekoj problematici, gledateljima i slušateljima ponuditi različite uglove i ideje, primjere dobre prakse i nova saznanja. Podcast kao forma dopušta inovativne interpretacije i smjerove u kojima se može kreirati dijalog, stoga bi nam bilo drago da podržite našu novu inicijativu klikom na Subscribe na naš kanal, dijeljenjem sadržaja ili bilo kakvim feedbackom.

 

Uživajte u trećoj epizodi, sljedeće će izlaziti svakog prvog tjedna u mjesecu!

 

Video verziju možete pogledati OVDJE.

 

PoDcast Kolektiv ep. 3: Što (ne) znamo o odgovornosti? (Jasenka Pregrad)
00:00 00:00

Preuzmi epizodu

klikni za preuzimanje

Druga epizoda PoDcasta Kolektiv bavi se temom neformalnih inicijativa i njihovog doprinosa zajednici. Rastući fenomen neformalnih inicijativa događa se u Europi posljednjih desetak godina, pa tako i kod nas u Hrvatskoj. Neformalna udruženja građana sposobna su vrlo brzo kreirati mrežu podrške i reagirati u kriznim situacijama i različitim društvenim pitanjima.

Čak tri gošće, aktivistice Maja Sever (Ljudi za ljude), Ivana Kordić (SLOGA - Platforma samoorganiziranih volonterki i volontera) i Mirna Šmit (Inicijativa mladih Mladforma) ponudit će nam vlastite perspektive i odgovore na sljedeća pitanja:
- Koje su prednosti i nedostatci neformalnih udruživanja građana?
- Kada i zašto dolazi do formaliziranja određenih inicijativa?
- Kako funkcioniraju građani unutar neformalnog settinga?
- Kakva je i koja je uloga organiziranog dijela civilnog društva u vidu podrške i komunikacije prema neformalnim inicijativama?

 

Želja nam je, osim iznošenja poruka, iskustava i pitanja o nekoj problematici, gledateljima i slušateljima ponuditi različite uglove i ideje, primjere dobre prakse i nova saznanja. Podcast kao forma dopušta inovativne interpretacije i smjerove u kojima se može kreirati dijalog, stoga bi nam bilo drago da podržite našu novu inicijativu klikom na Subscribe na naš kanal, dijeljenjem sadržaja ili bilo kakvim feedbackom.

Uživajte u drugoj epizodi, sljedeće će izlaziti svakog prvog tjedna u mjesecu!

 

Video verziju možete pogledati OVDJE.

 

PoDcast Kolektiv ep. 2: Neformalne inicijative, velik doprinos (Maja Sever, Ivana Kordić, Mirna Šmit)
00:00 00:00

Preuzmi epizodu

klikni za preuzimanje

Pred vama je prva epizoda PoDcasta Kolektiv, a kako drugačije krenuti nego s temom civilnog društva u širem kontekstu?

Igor Vidačak, profesor s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i nekadašnji ravnatelj Ureda za udruge pri Vladi Republike Hrvatske, prvi je gost našeg novog medijskog formata, koji će u razgovoru s Brunom dati odgovore na ova i brojna druga pitanja:

  • Koji je značaj civilnog društva?
  • Kakva je njegova uloga danas, kakva u budućnosti?
  • Koliko ono odgovara na potrebe društva?
  • Kako prepoznati rad civilnog društva?

Želja nam je, osim iznošenja poruka, iskustava i pitanja o nekoj problematici, gledateljima i slušateljima ponuditi različite uglove i ideje, primjere dobre prakse i nova saznanja. Podcast kao forma dopušta inovativne interpretacije i smjerove u kojima se može kreirati dijalog, stoga bi nam bilo drago da podržite našu novu inicijativu klikom na Subscribe na naš kanal, dijeljenjem sadržaja ili bilo kakvim feedbackom.

Uživajte u prvoj epizodi, sljedeće će izlaziti svakog prvog tjedna u mjesecu!

Video verziju možete pogledati OVDJE.
 

PoDcast Kolektiv ep. 1: Civilno društvo jučer, danas, sutra (Igor Vidačak)
00:00 00:00

Preuzmi epizodu

klikni za preuzimanje