Top
DKolektiv -

Volonterski centar Osijek| Drugi na prvom mjestu| Mali kolektiv za veliki kolektiv| Vrline znanja| Energija srca

Nazovite nas :
+385 31 211 306
Uvod

Društveni atelje nije samo prostor, on je i mjesto gdje se te priče događaju.

Faces of DAtelje predstavljaju lica i priče onih koji su obogatili prostor Društvenog ateljea.

faces-of-datelje-ivana-kovacevic
29. veljača 2024.

Ja sam Ivana Kovačević, studentica Studija socijalnog rada. Imam 24 godine. Za sebe volim reći da sam optimistična, vedra i kreativna. Nastojim biti što aktivnija u zajednici kroz volontiranje, sudjelovanje na raznim projektima, ali i provođenjem vlastitih aktivnosti. Društveni atelje za mene predstavlja sigurno i poticajno okruženje u kojemu se spaja kreativnost i želja za promjenom. Ondje postoji bezbroj mogućnosti za kreiranje sadržaja relevantne tematike, poput ljudskih prava, demokracije i ravnopravnosti. U ateljeu se diskutira o važnim temama, na inovativan i atraktivan način. Društveni atelje je mjesto koje svojim postojanjem i djelovanjem upotpunjuje, ali i zbližava zajednicu.

U Društveni atelje me dovela praksa u sklopu fakulteta, iznimno me zanima socijalni rad u zajednici, stoga je DKolektiv bio moj prvi izbor. Prilikom dolaska u atelje sjećam se ugodne i tople atmosfere, kao i kolektiva koji je pokazao zainteresiranost za mene i moje ideje. Svega nakon nepunih dva tjedna osjećala sam se kao da sam došla na pravo mjesto, koje ne samo da podržava moje interese već potiče moju kreativnost, kritičko mišljenje i motiviranost za činjenje promjena u zajednici.

Gledajući unatrag, mogu reći da sam stekla razna poznanstva u Društvenom ateljeu. Imala sam priliku surađivati s volonterima, raznim  udrugama, sudionicima na Erasmus programima, mladim osobama, osobama starije životne dobi i osobama s poteškoćama. Upravo doticaj sa svim navedenim pojedincima je obogatio moje iskustvo.

Smatram da svaka aktivnost na neki način doprinosi zajednici, bilo da je edukativnog, zabavnog ili zagovaračkog karaktera. No, ono što bih posebno istaknula su predavanja „U mojim cipelama“ u kojima osobe s invaliditetom kroz razgovor prikazuju svoju životnu priču i kako izgleda njihova svakodnevica kao i izazovi s kojima se susreću. Mislim da je takva aktivnost od iznimne važnosti kako bi se senzibilizirala zajednica za izazove s kojima se susreću osobe s invaliditetom i kako im upravo ta zajednica može pomoći u prevladavanju istih.

Kao najdražu aktivnost, izdvojila bih svoju prvu aktivnost koju sam sama provela uz podršku mentora.  Aktivnost je nosila naziv „Društvene igre za društvene promjene“. Ovom aktivnosti sam kroz društveno angažirane društvene igre, nastojala podići osviještenost zajednice o socijalnim problemima poput siromaštva, isključenosti i nepravde. Htjela sam na drugačiji način zajednici prikazati probleme s kojima smo okruženi, a da ih možda nismo ni svjesni. Od ostalih aktivnosti, posebno su mi drage  aktivnosti koje sam provela s Klubom volontera, gdje svaka osoba unosi neku svoju priču i tako se međusobno nadopunjujemo. Aktivnosti  u kojima sam sudjelovala pri kreiranju za mene su posebne jer sam dobila uvidu u behind the scenes, kako od ideje dolazi do realizacije te što sve treba imati na umu kako bi aktivnost bila provediva, ali u konačnici i uspješna.

Društveni atelje je na mene imao iznimno pozitivan utjecaj koji je značajno pridonio mom osobnom razvoju. Nakon suradnje s ateljeom osjećam se motivirano i osnaženo, znajući da ću im se uvijek moći obratiti za pomoć ili prijateljski savjet. Atelje je u meni  potaknuo novu razinu kreativnosti, ali i dao alate kako realizirati ideje. Svaki put s veseljem dolazim u atelje jer to je za mene posebno mjesto.

Ako niste, svakako posjetite Društveni atelje, dođite na neku aktivnost ili pak predstavite ideju koju ste uvijek htjeli realizirati, a niste znali kako. DAtelje je pravo mjesto za to.

 

Članstvo u mrežama:

Upravljanje kvalitetom:

Financijski podržavaju:

ured-za-udruge
DKolektiv je korisnik organizacijske podrške u razdoblju 1.9.2022. - 30.4.2024.